Friluftsrecept

LÅT DIG INSPIRERAS

Kanelris med äpple

Supersnabbt mellanmål som tillagas direkt i matkåsan! Enklare kan det inte bli. Förbered riset på lunchen eller till frukost, förvara då riset svalt. Du kan även laga rätten med snabbris. Som variant kan du riva i ett äpple istället för äppelmoset.

Ingredienser

2 personer

1 dl kokt ris (kallt) alt
1,5 dl snabbris + 1 dl vatten (häll av överblivet vatten efter fem minuter)
1 msk äppelmos
1 krm kanel

Tillagning

1. Blanda riset med kanelen.
2. Rör därefter ner äpplemoset.

Tortillas med grönsaker & bacon 

Riktigt smaskiga tortillas med bacon eller stekt svamp! Du kan blanda i majs för att göra rätten mer mättande. Ju längre du steker grönsaksröran desto godare blir den, du kan alltid blanda i lite vatten om du kokar bort för mycket vätska. 


Ingredienser 

2 personer
Vegetarisk: 3 dl skivad svamp 
Kött: 8 skivor bacon

Grönsaksröra 
 2 stora tomater
 1 paprika
 2 msk tomatpuré 
 2 krm salt 
 1 krm svartpeppar 
 2 msk olja att steka i
 4 stora majstortillas 

Tillagning

1. Tillagning vegetarisk Stek 3 dl skivad svamp i olja på medelvärme. Salta och lägg åt sidan.
1. Tillagning kött, Stek 8 skivor bacon knaprigt - lägg åt sidan och skär i bitar
2. Stek paprikan i samma panna, vänd ner tomaterna, salta och peppra, blanda i tomatpurén.
3. Fortsätt stek tills mycket av vätskan gått ur, smaka av. 
4. Lägg en fjärdedel av röran på tortillabrödet, toppa med svamp/bacon. 
5. Vik ihop och njut! 

Morotsbiffar med ris och mango-chutney

Löjligt enkla biffar med mycket smak. Ris och biffar lagas samtidigt genom att ta av riset en kort stund medan du fräser morötterna. 

Ingredienser 

2 personer  
1,5 dl basmatiris (10 min koktid) 
3 dl vatten
1 krm salt 
3 morötter (ca 300 g) 
10 cm purjolök 
1 msk curry 
1 tsk salt 
1 dl majsmjöl 
1 msk maizena 
4 msk mango chutney  
Rapsolja till stekning 

Tillagning

1. Mät upp och börja koka riset, under tiden skalar och river du morötterna grovt samt strimlar purjon. 

2. Ställ nu av riset en kort stund                                                    4. Fräs morötter, purjo, curry och salt i olja under några minuter. 5. Ställ på riset igen och fortsätt koka.                                          6. Blanda i majsmjöl och maizena med morotsfräset, forma fyra biffar med händerna.                                                                      7. Stek biffarna i olja när riset är klart.                                              8. Bon appetit!